Pagini

luni, 30 mai 2011

STEPHEN HAWKING, DESPRE DUMNEZEU RAI SI IAD

        Intr-un interviu acordat in exclusi­vitate ziarului britanic The Guardian, renumitul astrofizician britanic Stephen Hawking a povestit despre cum e vazuta viata dintr-un scaun cu rotile la care este imobilizat de aproape cinci decenii. "Am trait sub spectrul unei morti timpurii in ultimii 49 de ani. Nu mi-e teama de moarte, dar nici nu ma grabesc sa mor. Am atatea lucruri pe care vreau sa le fac inainte de a muri", a declarat omul de stiinta, caruia medicii i-au mai dat de trait doar cativa ani, din cauza unei scleroze laterale amiotrofice (o maladie paralizanta, progresiva) de la varsta de 21 de ani.
    Stephen Hawking (69 de ani) marturiseste ca, pentru el, creierul este, de fapt, un computer in toata regula: "un computer care inceteaza sa mai functioneze atunci cand componentele sale se defecteaza. Nu exista nici Rai, nici viata dupa moarte pentru computerele defecte; Raiul si viata dupa moarte reprezinta o poveste cu zane pentru acei oameni care se tem de intuneric". In loc sa cautam semne ascunse in viata de Apoi, mai bine cautam "cea mai mare valoare a actiunilor noastre" din viata actuala.
   De altfel, pe aceasta idee a insistat si in zilele urmatoare, in cadrul conferintei Google Zeitgeist de la Londra, unde Hawking a tinut o prezentare cu tema: "De ce suntem aici?". Abordat din punct de vedere ştiinţific, raspunsul va porni de la teza conform careia micile fluctuatii cuantice de la facerea Universului se afla la originea galaxiilor, a stelelor si, in cele din urma, a vietii oamenilor. "Stiinta arata ca, din nimic, pot sa apara, in mod spontan, diferite variante de Univers", a adaugat Hawking, fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, post detinut in trecut de personalitati de exceptie, intre care Sir Isaac Newton. Pana la urma, tot ce se afla in jurul nostru are o singura denumire: stiinta.
   "Stiinta este minunata cand ofera explicatii simple ale unor fenomene si conexiuni dintre diferite observatii. Universul este guvernat de stiinta. Dar stiinta ne spune ca nu putem rezolva ecuatiile in mod abstract. Trebuie sa ne folosim de eficienta teorie darwinista, a selectiei naturale, si sa privim spre acele societati care au mai multe sanse sa supravietuiasca".
   Autor al unor lucrari de succes, scrise cu indemanare pentru omul de rand, neinitiat in termenii greoi ai diferitelor domenii stiintifice, Stephen Hawking a devenit unul dintre cei mai populari oameni de stiinta in 1988, dupa aparitia cartii "Scurta istorie a timpului". Dupa 22 de ani, a publicat "The Grand Design", carte care a provocat un scandal urias in randurile liderilor religiosi, deoarece autorul sustinea ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului.    sursa: Jurnalul.ro

Niciun comentariu: