Pagini

luni, 18 aprilie 2011

TERAPII SPIRITUALE

        S-a impus in ultimii ani un concept nou terapeutic, concept care nu are, inca, acces in clinica de specialitate decat ca adjuvant prin autosugestie in cazuistica medicala. Desi cunoscuta in Orient cu mii de ani in urma, iar in Europa cam de la inceputurile crestinismului, terapia spirituala a ramas mereu o alternativa disperata in lipsa oricarei sanse pentru bolnav. Medicina stapaneste de multa vreme functiile psihice favorabile unei terapii sau insanatosiri uneori miraculoase. S-a spus de atatea ori si se spune si azi ca psihicul poate fi un generator al multor disfunctii organice. Starea de stres se stie ca este generatoare de boli adeseori grave. Dar terapiile spirituale nu se opresc doar la aceste aspecte.
   Analistii evolutiei sociale si ai starii de sanatate a omenirii, analisti convocati si implicati in prospectiuni complexe privind viitorul speciei noastre, afirma ca in ultima jumatate de secol s-a evidentiat ceea ce ei numesc "slabirea fibrei psihice" la scara planetei. Numirea acestei anomalii s-ar putea sa nu ne spuna mare lucru. Procentul de 40%, remarcat la populatia planetei, reprezentand asa numitele disfunctii psihice, alarmeaza si ingrijoreaza.
   S-au emis ipoteze. Una din ele se refera la incompatibilitatea fiintei umane de a se alia natural si firesc cu cerintele actualei civilizatii. Altfel spus, civilizatia actuala a luat-o inaintea capacitatii naturale omenesti de a o aspira natural si firesc. Inteligenta motoare si revolutionara pe scara progresului nu a fost si nu este echivalenta cu puterea oamenilor de a se adapta continuu la o perpetua noutate. Ciudat este sa aflam ca intre inscrisurile biblice referitoare la un colaps planetar (apocalipsa planetara), se numara la loc de frunte si "slabirea fibrei psihice". A prevazut evanghelistul Ioan nu doar evolutia istorica, sociala, cosmica a Pamantului, ci si pe aceea atat de sensibila si aparent ferita de evaluari anterioare, a psihicului uman? Daca asa stau lucrurile, atunci putem vorbi in termeni exacti despre un destin al omenirii si al planetei.
   Oricum, fibra psihica periclitata nu tine de previziuni, ci de evaluari medicale, stiintifice. Iar previziunile biblice, dovedindu-se scadente, au fost si sunt confirmate de stiinta.
   Terapiile spirituale nu vizeaza exclusiv starea fizica si psihica a omului, ci se extind asupra relatiei noastre cu Divinitatea. Procedeul, practica acestei terapii, metodologia sunt prin excelenta mentale si spirituale. Avem de-a face cu un gen de meditatie in care este scos la lumina spiritul. Continutul material al fiintei omenesti pare ca este lasat pe un plan secundar; planul impur si generator de pacate si de boli si suferinte. Acest corp creat din materie se va intoarce mereu in materie, el este predestinat descompunerii; ireversibilitatea devine astfel o lege data de la inceputuri pentru a fi consecventa cu sine pentru totdeauna. Dar noi nu suntem numai materie; dimpotriva, partea din noi, materiala, este mai putin importanta pentru regimul exceptional rezervat de Creator spiritului. Daca spiritul meritoriu este etern, atunci nu ne indoim ca si Universul din care facem parte este etern. Ne raportam asadar la eternitate fara a ne lega fundamental de materie. Si atunci ne intoarcem la lumea numita prin "cele nevazute", la lumea imateriala, guvernatoarea Cosmosului si a tuturor formelor de viata raspandite in infinit.
   Terapiile spirituale, fie prin rugaciune, fie prin asocierea rugaciunii cu o consecventa neabatuta in gandire si fapte, ambele stand sub semnul imaculat al iubirii, ne restituie climatul divin al inceputurilor. Creatorul a investit duh in materie, adica in ceva de asemenea creat, dar secundar in perspectiva devenirii noastre. Daca materia este legata strans de evolutie, atunci nu se poate ca spiritul sa nu fie la randu-i inscris intr-un proces de evolutie dupa desprinderea de materie. Fascinanta si tulburatoare este aceasta rostuire a vietii omului. Aspectul medical al terapiei spirituale este de mult evidentiat. Nu sunt putine cazurile cand astfel de terapii au dat rezultate impresionante. Este un mister. Un mister care a oferit numeroase sanse. Dar aici stiinta se refera mai putin la ideea crestina de spirit, ci in primul rand la psihic, o realitate pe care stiinta o percepe fara conotatiile crestine, religioase. Aspectul stiintific nu-i transcedental, cel religios este prin excelenta etern.    sursa:  Magazin

Niciun comentariu: