Fengshui este arta chinezeasca a aranjarii. Este un sistem de aranjare a mediului inconjurator, astfel incat acesta sa fie in armonie si echilibru cu natura. Fengshui inseamna in limba chineza "vant si apa". Intr-o buna amenajare fengshui, se folosesc elemente naturale si se imita tiparele naturii (linia curba a peisajelor, adierea vantului, miscarea apei). Scolile de fengshui au toate in comun cateva elemente, cel mai important dintre acestea fiind energia chi. Chinezii se refera uneori la chi ca fiind rasuflarea dragonului cosmic, insa chi se poate intelege mai degraba ca energia sau forta vietii. Chi este in aer, circuland neancetat in jurul nostru si influentand totul, de la sanatate si prosperitate la tendinta spre ghinion si boala. La fel ca energia electrica, chi este o forta invizibila, dar puternica in viata noastra cotidiana.
Obiectivul unei bune aplicari a principiilor feng shui il constituie exploatarea acestei forte vitale pentru a-i spori efectele pozitive. Intensificand si directionand fluxul chi, suntem capabili sa ne indreptam soarta in directia cea buna.
Fiind o forta naturala, chi are cele mai benefice influente daca circula in jurul curbelor, preferand contururile line ale naturii, si nu colturile ascutite ale formelor infaptuite de mana omului. Cand curge unduios, chi pluteste domol, raspandindu-si forta vitala si binefacerile. Liniile drepte sau colturile ascutite ii iutesc curgerea, rezultand "sageti otravite" cu efecte nocive. Structurile realizate de om ce remodeleaza mediul: strazi, tuneluri, locuinte si asa mai departe; ii pot afecta negativ curgerea, creand un chi negativ.
Imaginati-va chi-ul pozitiv ca vantul ce sufla usor printre copaci, producand o adiere racoroasa de aer curat si sanatos. Dar inchipuiti-va vantul gonind printr-un "canion" urban, de-a lungul unei zone cu zgarie-nori, oprindu-va respiratia cand coborati de pe bordura, si veti vedea diferenta dintre un flux chi pozitiv si unul negativ.
Din nefericire, chi-ul negativ se intalneste destul de des in locuinte, birouri, locuri de munca, etc. Coridoarele lungi si inguste pot crea chi negativ, cauzand probleme legate de afaceri, sanatatate sau relatii. Colturile ascutite ale mobilei, niselor si coloanelor patrate lanseaza sageti otravite in spatiul in care locuiti, dezlantuind intrigi rautacioase, producandu-le ocupantilor locuintei dureri de cap sau de spate si multe alte boli fizice sau psihice.
In timp ce, chi-ul negativ si sagetile otravite pot fi cauzate de colturi ascutite sau culoare lungi si inguste in care chi-ul curge prea repede, blocajele fizice din calea sa pot, de asemenea, produce probleme din cauza chi-ului stagnant.
Cand dispunerea mobilierului intr-o incapere nu permite desfasurarea libera a unei activitati sau cand un copac blocheaza accesul intr-o cladire, fluxul chi este intrerupt. Dezordinea de zi cu zi poate, de asemenea, sa blocheze chi-ul: teancuri de hartii, cutii, carti; orice ati adunat in mormane. Chi-ul stagnant va refuza toate beneficiile curgerii libere a energiei si poate provoca probleme in diverse domenii, de la sanatate la relatii. In special intr-un mediu de lucru, chi-ul stagnant poate impiedica creativitatea, atentia si concentrarea.
Daca aveti un spatiu in care chi-ul stagnant pare să fie o problema cronica, adaugati din aceasta lista un element ce atrage numaidecat chi-ul: lumina; apa (in special apa curgatoare, ca in acvarii si fantani arteziene); fiinte (pesti, animale de companie, pasari); plante si flori; reflexii (oglinzi); miscare (ventilatoare de plafon, clopotei de vant); culori aprinse; cristale; obiecte de arta frumoase. Orice obiect ce va atrage privirea intr-un mod placut va atrage un chi pozitiv.
Dar, la fel cum prea mult din orice lucru bun poate strica, si prea mult chi poate cauza probleme. Daca, de pilda, nu sunteti in stare sa va concentrati, cautati in spatiul dumneavoastra de lucru semne care sa va indice un surplus de chi. De exemplu, o lumina limpede ajuta la mentinerea unui chi pozitiv intr-o incapere. Dar lumina prea stralucitoare sau suparatoare (o situatie obisnuita in multe locuinte si spatii de lucru) poate intensifica prea mult chi-ul, devenind coplesitoare si stresanta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu