Pagini

joi, 13 ianuarie 2011

ISTORIA MAGICA A RADIESTEZIEI







         Dupa toate aparentele, in afara marilor descoperiri pe care China le-a oferit de-a lungul istoriei civilizatiilor, cum ar fi, de pilda, matasea, busola si praful de pusca, ea a fost si tara in care s-a nascut radiestezia. Un basorelief datat din anul 147 i. Ch. il reprezinta pe imparatul chinez Yu din dinastia Hia (2205 - 2197 i.Ch.) cu o bagheta radiestezica in mana. cautand tainice obiecte ascunse. De altfel, marturii ale acelor vremuri, demult apuse, indica faptul ca inca de pe atunci amplasamentul constructiilor pentru locuit se stabilea numai dupa o prealabila prospectare radiestezica. Faptul dovedeste nu numai extinderea pe care metoda ca atare o avea, ci si o larga preocupare de sanogeneza ecologica in habitatul destinat locuintelor.
     Pe de alta parte, si in zona altor civilizatii, preocuparile de aceasta natura nu par a fi fost straine locuitorilor din acele epoci trecute. Astfel, gasim consemnat in Biblie episodul in care Moise, lovind piatra cu toiagul sau, a facut sa tasneasca apa. Evenimentul in sine este considerat ca o prima semnalare scrisa a unei prospectiuni radiestezice, urmata de gasirea unei surse de apa potabila: "Zis-a Domnul catre Moise: <Treci pe dinaintea poporului acestuia, dar ia cu tine cativa dintre batranii lui Israel: ia in mana si toiagul cu care ai lovit Nilul si dute. Iata, Eu voi sta inaintea ta acolo la stanca lui Horeb, iar tu vei lovi in stanca si va curge din ea apa si va bea poporul>. Si a facut Moise asa inaintea batranilor lui Izrael" (Iesirea 17-5,6).
     Dupa unele semnalari, inaintea legiunilor romane ce marsaluiau in expeditiile din Galia, ca si in cele contra Germanilor, mergeau asa numitii rabdomanti sau cautatorii mai ales de surse de apa, folosind in acest scop cunoscutele baghete. De altfel, vestigii ale acelor timpuri si obiceiuri si practici radiestezice par a fi regasite in zilele noastre, in persoana tamburului-major care, in unele armate, marsaluieste in fata coloanei tinand in mana un baston cu maciulie.  
     Un alt instrument radiestezic, pendulul, este semnalat aproximativ in anul 370 i. Ch., intr-o epoca in care Ammanius Marcelinus vorbea despre el ca mijloc de obtinere a unor previziuni oracolare.
   Intrata pentru o perioada in uitare, radiestezia reapare consemnata intr-o carte continand mai ales descrieri si farmece, ca si alte practici oculte, "Le dragon rouge", care este publicata in 1521. Aceasta lucrare introduce de fapt in randul publicului larg si neavizat prima confuzie majora privind practicile radiestezice. Daca radiestezistii acelor vremi se denumeau "sourcier", printr-un apelativ cu evidenta trirnitere la descoperirea izvoarelor de apa, amalgamarea acestor operatiuni cu practicile sataniste medievale, pe care cartea pomenita le descrie, a facut ca, printr-un facil transfer de termeni, acestia sa devina sorcier, adica vrajitori condamnabili cu anticipatie la pedepsele inchizitiei. Aceasta situatie nu l-a impiedicat insa pe calugarul benedictin Basile Valentin ca in acelasi an 1521, in al sau "testament" sa descrie un numar de sapte feluri de baghete rediestezice folosite de catre minerii austrieci pentru a depista filoanele de minerale.
    Pe de alta parte, intre anii 1540 si 1560 apar texte apartinind lui Agricola, in care acesta, condamnand erezia lui Luther din 1518, declara prohibitia utilizarii baghetelor radiestezice ca mijloc - pe care il considera - de comunicare satanica. Acest fapt nu-l impiedica insa de a relata despre modalitatile in care prospectorii radiestezisti ai vremii utilizau diferitele feluri de baghete. El consemneaza astfel ca, pentru depistarea zacamintelor, se foloseau baghete de alun, pentru cele de plumb din brad, in timp ce baghetele din frasin se utilizau in prospectarea zacamintelor de cupru. Cele din fier sau otel erau utilizate pentru descoperirea filoanelor aurifere.  
    In secolele urmatoare, radiestezia sub diferitele sale forme si aplicativitati poate fi depistatate in culturile celor mai multe dintre civilizatii, mergand pana in zilele noastre. In timpul si dupa prima conflagratie mondiala, ea capata o mare extindere in Franta. in perioada interbelica, ea se extinde ca mijloc de depistare a surselor de zacaminte petrolifere, mai ales in America. In timpul celui de al doilea razboi mondial, prin mijloace radiestezice, atat germanii cat si englezii cautau sa depisteze si localizeze vasele adverse ce navigau pe Atlantic, in timpul conflagatiei din Vietnam, trupele de puscasi marini americani au utilizat radiestezia pentru depistarea lucrarilor genistice ale vietnamezilor. La noi, dupa cutremurul din 1977, s-a derulat un program pe parcursul a patru ani, prin care s-a incercat punerea la punct a unei metode de predictie a cutremurelor pe baze radiestezice.   
    Pe de alta parte, investigatiile in directia cercetarii fenomenologiei radiestezice s-au desfasurat la noi cu remarcabile rezultate. Sa evocam in acest sens obtinerea mai multor brevete de inventie avand ca obiect procedee si metode radiestezice de investigatie, ca si desfasurarea unor largi prospectiuni atat in arealul diverselor zone geografice ale tarii, cat si pe platoul continental al Marii Negre.      sursa: scriitor EUGEN CELAN

Niciun comentariu: