Pagini

joi, 27 ianuarie 2011

NICOLAS FLAMEL, CELEBRUL ALCHIMIST, TRAIESTE SI AZI IN INDIA

       Legenda alchimistului Flamel, care a trait la Paris in secolul al XIV-lea, este destul de cunoscuta. Acesta a fost mai intai functionar, apoi poet, librar, matematician, arhitect si pictor, dar, dupa ce a descoperit piatra filozofala, a devenit extrem de bogat si, se pare, va atinge o varsta matusalemica.
    Revista indiana, publicata in limba engleza, "News of India", asociaza unuia dintre vracii locali, care pretinde ca se numeste Nicos Flamelhas, legenda celebrului alchimist medieval.
   Indianul Flamelhas vorbeste curent 6 limbi, poate vindeca orice boala folosindu-se doar de ajutorul plantelor medicinale si, ceea ce este foarte interesant, refuza sa spuna unde s-a nascut si ce varsta are. Atentia presei asupra acestui batran, bland si senin, a fost atrasa de un alt locuitor din Kolhapur, Mahlem Ida, care are 123 de ani si pretinde ca Flamelhas este batran inca de cand era el copil. Multi dintre cei in varsta recunosc ca nu stiu nici cand a venit Nicos in aceasta localitate, nici cam cati ani ar trebui sa aiba si nimeni nu-si aminteste sa fi auzit vreodata ceva despre familia lui sau despre locul in care s-a nascut.
    Autoritatile locale l-au inregistrat, in 1914, cu varsta (apreciata atunci de functionarul englez care a facut recensamantul) de "aproximativ 70 de ani". Dupa un calcul simplu, ar rezulta ca batranul Flamelhas are 165 de ani, dar se considera ca, dintr-o eroare, fostul Nicos a murit de mult si acesta de azi este un elev de-al lui, un copil orfan care a trait o vreme in casa batranului vraci. Toate actele primariei au fost distruse in urma unui incendiu care s-a declansat acum 40 de ani, exact cand se desfasura un nou recensamant.
   Nimeni nu poate sa-i faca batranului nici un rau si ori de cate ori un functionar se indreapta spre casa lui, pentru a-l iscodi in legatura cu identitatea sa, se intampla ca, tocmai atunci, o cumplita durere de cap, insotita de moleseala, il cuprinde si nu poate ajunge pana la usa batranului. Cum indienii cred in puterile magiei, in ultimii 20 de ani nu s-a mai incumetat nimeni sa-l intrebe pe Nicos ce varsta are. De altfel, toti locuitorii orasului il respecta si se bucura de ajutorul lui. Fiecare dintre ei a fost la un moment dat vindecat sau sfatuit de Flamelhas.
      Un alt indiciu  pentru reporter a fost faptul ca seara se poate auzi un murmur in limba franceza care razbate din casa lui Nicos. Cu un microfon foarte performant, capabil sa inregistreze sunete de la sute de metri, daca este bine directionat, reporterul publicatiei "News of India" a reusit sa inre­gistreze un fragment din acest murmur, care s-a dovedit a fi o rugaciune. Confruntata cu textul rugaciunii alchimis­tului Flamel, care a trait la Paris, ruga­ciunea s-a dovedit a fi identica. Deci Flamelhas, un vraci indian, se roaga seara la Dumnezeu, murmurand o rugaciune spusa in limba franceza veche, care nici macar in Franta nu mai este folosita de nimeni.
    Legenda spune ca, pe vremea cand Ni­colas Flamel era librar, acesta a visat intr-o noapte ca un inger, care tinea in mana o carte acoperita de o gravura de arama, i-a spus:  "Flamel, priveste aceasta carte, din care tu nu intelegi nimic. Pentru multi altii ea va ramane o taina, dar tu vei vedea intr-o zi ceea ce altii nu pot vedea in ea."
Auzind aceste vorbe, Flamel a intins mainile ca sa primeasca pretiosul dar, insa ingerul a disparut, impreuna cu cartea, iar Flamel s-a trezit.
Dupa o saptamana de la acest vis premonitoriu, Flamel a cumparat de la un anticar o carte, identica cu cea din vis. Cartea se referea la transformarea metalelor si avea doar 21 de pagini. Nicolas s-a apucat de studiat si, cum nu intelegea nimic, a consultat atunci un batran rabin, care l-a lamurit.
    Legenda spune ca el a descoperit formu­la elixirului universal si ca, la moartea sotiei sale, a plecat in India, unde mai traieste si astazi.
Casa lui Nicolas Flamel, din Paris, de pe strada Marraux numarul 16, a fost considerata plina de comori si a fost daramata, caramida cu caramida, dar nimeni nu a gasit nimic. Din Flamel nu a ramas, timp de atatea secole, decat legenda. Revista indiana reanvie aceasta poveste, lansand o ipoteza la fel de fabuloasa ca si renumele elixirului nemuririi.

Niciun comentariu: