Pagini

joi, 30 iunie 2011

URI GELLER SI FORTA GANDULUI

          Se vorbeste nu de putina vreme despre o putere care nu scoate pe scena nici un fel de tehnologie ce ar putea sa exprime fizic o forta si anume "forta gandului". Un initiat din Sri Lanka spunea cu ceva timp in urma ca nu se teme de nici o forma de agresare clasica sau moderna, dar se teme de eventualitatea ca omul ar putea sa foloseasca, drept arma, forta gandului, cea mai radicala si mai periculoasa, dupa spusele initiatului! Pentru multa lume acuzarea gandului ca ar fi o putere mai mare decat puterea armelor nu inseamna, probabil, nimic altceva decat, sa zicem, o metafora. Dar nu este vorba de o metafora. Cercetarile sustinute din ultimele decenii ale secolului douazeci au scos la iveala aceasta insolita forta, insa lucrurile inca nu sunt clare, deoarece despre gand avem o reprezentare atat de abstracta, ca si despre mecanismele gandului, incat ne este mai greu sa transformam, ca ipoteza, o abstractiune intr-o putere.
    Lumea are nevoie de ecuatii concrete care se pot urmari in rezolvarea lor logica. Exemple despre forta gandului sunt multe, cele mai multe presupunem ca se afla in incinta unor laboratoare inaccesibile. Unul din supradotatii cu aceasta putere a gandului este Uri Geller, renumitul paranormal ce reuseste sa indoaie zeci de linguri si furculite doar prin forta privirii. S-a vorbit mult despre insolitul personaj, dar existau si multe contestari, chiar acuzatii de iluzionism. Asa ca lui Geller nu-i ramanea decat sa le dea o lectie suspiciosilor despre puterea gandului. In ajunul Craciunului din anul 1989 "paranormalul" Geller a relatat pe larg cum reusise, cu putin timp in urma, sa opreasca celebrul orologiu de la Parlamentul englez, asa-numitul Big-Ben, cu forta gandului! Experimentul a ramas in constiinta oamenilor drept unul incredibil si antologic. Intr-adevar, Geller a oprit orologiul de fata fiind numerosi martori. Dupa reusita, pe adresa celebrului supradotat au sosit nu mai putin de 20000 de scrisori, in care se relata ca, in timpul experimentului si a emisiunii televizate, ceasurile reformate din mii de locuinte au inceput sa functioneze, ca si cum o armata de ceasornicari ar fi umblat la ele!
    Dar experimentul de la Londra nu era primul si nici ultimul. Tot Geller reusise, in fosta Republica Federala a Germaniei, sa opreasca o scara rulanta (ea insasi o forta mecanica), cu ajutorul puterii gandului. Ne mai aflam insa in zona suspiciunilor. Asa se face ca, de asemenea, cu numerosi martori, Uri Geller, prezent la Tokyo, isi anunta inca "o minune": cu ajutorul gandului opreste un calculator de mare putere, producand, evident, unele efecte dezagreabile pentru utilizatori, deoarece a sters informatiile continute in calculator! Deci se poate valida si acest eveniment, ca fiind influentat de forta gandului.
    Firme si concerne multinationale instarite "au pus mana" pe celebrul medium si l-au folosit in Brazilia, Mexic, Australia si in alte zone, pentru depistarea unor zacaminte de titei si metale rare sau pretioase. Cu acest capitol al folosirii fortei gandului, mediumul intra in randul oamenilor bogati. Am consemnat acest caz, pentru ca puterea mediumului Geller a fost ilustrata experimental in camp deschis, cu martori, observatori, profesionisti, experti. O explicare fizica a fenomenului nu s-a putut da, dar ea exista, desigur, insa fara a fi devenit "un bun public". Revenind la spusele initiatului din Sri Lanka, se pune intrebarea: daca prin forta gandului se poate opri un ceas, se poate opri un calculator puternic, se pot opri niste scari rulante, ce se mai poate face, oare, cu aceasta putere?
    Ne gandim la influentarea campului mental al unui spectru demografic larg, la inductia de modificari, inclusiv de apreciere si de discernamant si la multe altele. Asadar, un razboi in care arma ar fi forta gandului este posibil si, probabil, articulatiile lui se afla undeva stabilite, gata de pus in practica.       sursa:  Magazin

Un comentariu:

ovidiu spunea...

eu cred ca e posibil chiar eu am oprit timpul in loc cand ma gandesc la ceva sau o amintire mai profuda gata se produce anomalia tv se opreste se blocheaza imaginea si stiu ca fac eu asta ca se produce de multe ori cad fac asta si mule alte lucruri