Pagini

marți, 9 noiembrie 2010

MESAJE DE LA EXTRATERESTRI







            La sfarsitul lunii noiembrie 2009 agentiile de stiri au fost surprinse de o declaratie venita din Bulgaria. Novinar Daily anunta ca oamenii de stiinta bulgari lucreaza la descifrarea pictogramelor care ar fi cuprinse in asa-numitele crop circles – formatiunile stranii care apar an de an in lanurile de cereale. In media internationala informatia suna astfel, ca Lachezar Filipov, impreuna cu colaboratorii sai, ar fi stabilit un contact cu fiinte extraterestre si ca descifrarea semnelor de pe 150 de astfel de formatiuni din lanuri ar fi produs chiar cateva raspunsuri la 30 de intrebari puse de cercetatorii bulgari.
      Filipov nu este vreun apucat cu mintea infierbantata ci absolvent al Universitatii de Stat din Moscova, doctor in stiinte, cu numeroase lucrari in astrofizica, prin care s-a facut recunoscut pe plan mondial. El a participant la proiectul spatial MIR si este director adjunct al Institutului de Cercetari Spatiale al Academiei Bulgare de stiinte. Iata cateva dintre aceste presupuse 30 de raspunsuri, asa cum sunt ele mentionate pe 27 noiembrie 2009 in The Toronto Star, cel mai important ziar si site de informatii din Canada. (1) proiectele stiintifice SETI, de cautare a inteligentelor extraterestre, in principal prin radiotelescoape, nu vor duce la niciun rezultat datorita unei "confuzii privind comunicarea prin campuri magnetice"; (2) presupusul dezastru prezis pentru anul 2012 de calendarul Maya, are un sambure de adevar prin faptul ca in acel an se vor reactiva niste vulcani din Mexic; (3) extraterestrii sunt furiosi datorita incalzirii globale, nu sunt de acord cu fertilizarile in-vitro si nu le plac cosmeticalele...
      Ei considera ca oamenii au un comportament imoral intervenind in derularea proceselor naturii. Filipov a avertizat ca cercetarile grupului sau sunt abia la inceput si el ramane deschis la ipoteza ca ar putea sa greseasca. S-ar putea ca informatiile primite pe aceasta cale sa nu fie absolut adevarate. Dupa declaratiile sale, extraterestrii "sunt in jurul nostru, observandu-ne tot timpul. Nu sunt dusmanosi fata de noi; chiar ar vrea sa ne ajute, dar noi nu suntem destul de evoluati pentru a putea stabili un contact direct cu ei si  in caz de contact nici n-am sti ce sa le cerem". Extraterestrii se ascund din anumite motive, dar raman interesati de noi. Filipov s-a declarat convins ca in viitorii 10-15 ani specia umana va ajunge sa aiba contacte directe cu acestia, dar nu "ochi in ochi" si nu prin unde radio, asa cum se incearca azi, ci prin "puterea gandului".
     Aceste preocupari ale astrofizicianului bulgar au starnit reactii contradictorii. Comentatorii au fost nemultumiti intre altele de faptul ca cercetatorii bulgari "nu includ detalii cu privire la modul in care au decodificat aceste mesaje – ei ne dau doar traducerea lor". Chiar Filipov a declarat ca "in Bulgaria ma confrunt cu o reactie foarte stranie la cercetarile mele si oamenii din Bulgaria sunt infricosati; ei nu inteleg asta".  Alte tentative de a contacta extraterestrii se fac in Australia. Si cei de aici cred ca "pentru o civilizatie avansata tehnologia undelor radio ar putea fi una invechita", deci proiectele SETI utilizand radiotelescoape ar fi inutile. Australienii spun ca ar fi de preferat pulsatiile laser optice, ceea ce a dat nastere asa-numitelor proiecte OSETI.
     Dr. Ragbir Bhathal sef al proiectului "OZ OSETI" de la Universitatea de vest din Sydney, declara intr-un interviu publicat in ziarul "The Australian" ca in decembrie 2008 colectivul sau de lucru a detectat un semnal laser neobisnuit de puternic, care nu a putut fi identificat, dar nici nu s-a mai repetat. "Acesta ar putea fi o eroare a echipamentelor noastre, ar putea fi un fenomen astrofizic (de exemplu, un pulsar optic) sau o sursa necunoscuta". Inca investingam, a declarat Bhathal unei publicatii germane. Detectarea facuta de australieni se pare ca a cauzat suficient entuziasm pentru a fi comparat cu faimosul semnal singular "wow" receptionat pe 15 august 1977, in cadrul proiectului SETI, de radiotelescopul universitatii din Ohio, si asupra caruia au cazut cu totii de acord ca nu poate fi explicat in nici un fel.
     Conform cerintelor standard ale cercetarii stiintifice, pentru ca un astfel de semnal sa poata fi certificat drept manifestare inteligenta a unei civilizatii si pentru a se declansa oficial procedura SETI prevazuta in acest caz, el ar trebui sa se repete de mai multe ori, permitand ca existenta sa sa poata fi confirmata si analizata si de alti astronomi. In plus, ar trebui sa fie excluse toate celelte explicatii posibile: astronomice sau tehnologice.
                                                                                      sursa: MAGAZIN

Niciun comentariu: